Webinar Centar

Lean Startup Lessons: Test Before you Build

How to go about testing before a product is ever created is the topic of discussion for Eric Ries, author of The Lean Startup, and Intuit founder Scott Cook in this Lean Startup Lesson.

“Kako testirati proizvod prije nego uopšte kreiramo jedan takav, o tome govori Eric Ries, autor The Lean Startup.”

The Importance of The Electricity in Our Lives / Važnost struje u našim životima

(pokrovitelj webinara HAGER d.o.o. Bosna i Hercegovina)

Today, we share funny and interesting videos from all over the world, the question is what would our lives look like if there was no for the electricity.

Electricity is the set of physical phenomena associated with the presence and motion of electric charge. Although initially considered a phenomenon separate from magnetism, since the development of Maxwell’s equations, both are recognized as part of a single phenomenon: electromagnetism. Various common phenomena are related to electricity, including lightning, static electricity, electric heating, electric discharges and many others.

The presence of an electric charge, which can be either positive or negative, produces an electric field. The movement of electric charges is an electric current and produces a magnetic field.

Webinar SASE biznis serijal – Razmišljati pozitivno

Ako je suditi po susjednim državama, neke stvari radimo ili dovoljno dobro, ili dovoljno loše, a neke nismo niti počeli da radimo, kao ni određene probleme koje nismo niti počeli da rješavamo.

Tako, Al Jazeera istražuje u kojoj fazi je process digitalizacije obrazovanja u Srbiji, te kako će hrvatski ugostitelji rješavati problem manjka radne snage u predstojećoj turističkoj sezoni.

Webinar SASE biznis serijal – Korupcija i tenderi u BIH

Uvijek aktuelna priča o korupciji, nepotizmu i nepravilnostima u državi i državnom aparatu.

Tenderi i tenderske procedure u BIH su stekle generalni epitet neprovjerenih i nepovjerljivih, šta je tenderska korupcija, do koje mjere su tenderi namješteni i može li se “pošteno” u tendersku proceduru.

Bosna i Hercegovina je po stepenu percepcije korupcije, prema Transparency Internationalu, među najgore rangiranim zemljama Evrope. Tim Al Jazeera Business istražio je u kojim segmentima je korupcija najprisutnija i koliko pravosuđe i ostali organi rade na njenom suzbijanju.

Webinar SASE biznis serijal – Cijene nafte i naftnih derivata

Osim građana koji na pumpe idu samo kao u salone automobila, velike posljedice osjetne će biti i u privredi. Cijene naftnih derivata lagano su rasle dok cijene dizela i benzina nisu postale prepoznatljive kao jedne od najskupljih u Europi uz istovremeno najniža prosječna primanja.

Ove sedmice u magazinu Al Jazeera Business analizirano je kakva je trenutna situacija na svjetskom tržištu naftnih derivata, te kako se globalna kretanja odražavaju na maloprodajne cijene u zemljama regije. Tim Aljazeera sagledali su i posljedice jednogodišnje krize u zemljama Arapskog zaljeva.  U magazinu također pogledajte i priče o tržištu osiguravajućih društava u zemljama Zapadnog Balkana te zašto se kaže “diči se kao barska maslina.”

Webinar SASE biznis serijal

U webinaru za prvu sedmicu Juna, a preneseno sa magazina Al Jazeera Business donosimo priču o istraženom polju a na pitanje kako pomoću neobičnih poljoprivrednih kultura, lokalne sredine širom regije razvijaju ekonomski potencijal. A, kako se pokazalo, ako u cijelu jednačinu dodamo i turizam, šanse za jačanje ekonomije još su veće.

“SASE” djeluje kao pravno-finansijski, marketing i strateško upravni konsalting centar, a formirana je na principu poslovnog inkubatora za preduzeća. Unutar svog poslovanja SASE radi sa pravnim licima iz svih grana privrede, težeći unapređenju produktivnosti i stabilnosti klijenata. Poslovni inkubator SASE relativno i nerelativno, jako mlad poslovni subjekat, takozvani startup.

U sadašnjem fokusu jeste razvoj virtualne platforme bizcity.ba koja predstavlja težište rada i djelovanja poslovnog inkubatora SASE i kao takva smatra se društvenom mrežom za pravna lica. BizCity platforma je biznis inovacija koja omogućava integraciju poslovnih aktivnosti na internet mrežu i priključenje internet svijetu koji je budućnost poslovanja u svakom mogućem smislu. Bizcity ima misiju da bude prva B2B platforma koja će raditi isključivo sa firmama koje tehnološki napreduju i razumiju ekonomske trendove.

Težnja je u izgradnji internet identiteta kompanije korisnika, uspostavljanje unutar granične i vangranične saradnje i izgradnja online presence-a kroz grupisanje poslovnih korisnika u jedinstvene baze podataka. Bizcity na ovaj način otvara mogućnost korisnicima za zapošljavanje radnika na novootvorena radna mjesta, tendersko poslovanje, grupisanje mikro, malih i srednjih preuzeća,aktivnu reklamnu kampanju, te internet lice firme kroz profile koje navedena platforma nudi. Od projekta pionira u oblasti virtualnih privrednih gradova cilj je postati respektabilna, stabilna i nezaobilazna destinacija modernog poslovanja.